Socha Krista Spasiteľa v Rio de Janeiro

17.06.2014 19:21

Socha Krista Spasiteľa alebo Krista Vykupiteľa (portugalsky Cristo Redentor) je socha na 710 metrov vysokom pahorku Corcovado, týčiaca sa nad brazílskym mestom Rio de Janeiro.

Jej výška je 30 metrov a podstavec pod ňou meria 7 metrov. Zobrazuje Krista s roztiahnutými rukami, akoby objímal mesto. Toto gesto malo vyjadrovať súcit a radosť z nezávislosti.

Prvýkrát myšlienku na postavenie sochy predstavil v roku 1859 kňaz Pedro Maria Boss brazílskej princeznej Isabele. Na dlhú dobu však zapadla a vynorila sa znovu, keď Brazília oslavovala 100.výročie nezávislosti. U Brazílčanov mala myšlienka úspech a začali sa organizovať zbierky pre získanie finančných príspevkov na sochu. Nahrávalo jej aj vybudovanie železnice k vrcholu hory. Túto sochu si v roku 1921 objednala arcidiecéza v Riu de Janeiru.

Základný kameň bol položený v roku 1922 a v roku 1923 bol v súťaži vybraný projekt brazílskeho inžiniera Heitora da Silvy Costy, práce začali v roku 1926. Socha vysoká 30,3 m a vážiaca 1 145 ton je však dielom francúzskeho sochára poľského pôvodu Maximiliena Paula Landowského. Slávnostne odhalená bola 12. októbra 1931 ako pamätník brazílskej nezávislosti na Portugalsku, vyhlásenej v roku 1822.

Socha je vyrobená zo železobetónu, okrem vonkajších vrstiev, pre ktoré projektant Heitor de Silva Costa vybral mastenec, ktorý má trvalé vlastnosti a ľahko sa opracováva.

Na vrchol sa dá dostať najstaršou elektrifikovanou traťou v krajine, ktorá bola postavená v roku 1885. Od nej namiesto pôvodných 220 schodov od roku 2003 vedú eskalátory a výťahy. Pod sochou sa nachádza terasa, z ktorej je krásny výhľad na centrum Ria de Janeira, pláže Copacabana, Ipanema, či Cukrovú Homoľu.

Do roku 1994 bol Vykupiteľ najvyššou sochou Ježiša na svete, nesôr bol prekonaný monumentom Krista Svornosti v bolívijskej Cochamambe.

Kontakt

Sedem divov sveta - staré aj nové

michal24597@gmail.com

Vyhľadávanie

© 2014 Všetky texty (okrem úvodnej strany) a fotografie sú získané z internetu.

Tvorba web stránok zdarmaWebnode