Chichén Itzá

17.06.2014 17:54

Chichén Itzá je zrúcanina mayského mesta na mexickom poloostrove Yucatán na území rovnomenného spolkového štátu Yucatán. Pochádza z neskoro klasického až neskoro postklasického obdobia (cca 600-1500 n. l.). Názov Chichen Itzá pochádza z mayského Chich'en Itza, čo znamená V ústach studny Itza. Itza bol názov skupiny ekonómov a politikov. Itza je zloženina dvoch slov - itz - magický, kúzelný a ha - voda. V júli roku 2007 bola zaradená do novodobého zoznamu sedmich divov sveta.

Obete

V meste sú dve tzv.cenote - mayské studne, ktoré sú veľmi dôležité ako zásobárňa pitnej vody. Na poloostrove Yucatán sa totiž nevyskytuje žiadna povrchová voda, takže si Mayovia hĺbili studne, pretože podzemnej vody je tam dostatok. Známejšia z dvoch cenote sa volá Studňa Obetí, kde boli robené ľudské obete. Ľudia si myslia, že boli obetované iba panny. To nie je pravda. Túto poveru rozšírili Španieli, keď sa zúčastnili obiet a videli, že obetované sú deti bohato nazdobené a s množstvom šperkov. Rozbory kostier z cenote však preukázali, že zvyčajne boli obetovaní malí chlapci, ale ani obeta dospelého nebola výnimkou.

Pozn.: Cenotes sú prírodného pôvodu a kopané boli skôr výnimočne, ide prakticky o miesta, kde sa prepadla, väčšinou vplyvom erózie, vrchná vrstva vápenca a tým vznikla cenote. Cenotes sú častokrát vzájomne prepojené podzemnými riekami. Niektoré boli naplnené podzemnou vodou, v iných zostávala napršaná voda.

Kukulkánova pyramída

Najznámejšou stavbou v Chichen Itzá je Kukulkánova pyramída. Kukulkán (Quetzalcoatl) je hlavný mayský boh, je bohom slnka a nebies. Pyramída má štvorcový pôdorys a na vrchol vedie z každej strany 91 schodov. Je postavená tak, že pri jarnej rovnodennosti, keď zapadá slnko, ožiari pyramídu a ako postupne zapadá, vyzerá to, že sa po boku pyramídy plazí had a postupne mizne. (Had bol znakom boha Kukulkána.)

iHrisko na Pelotu

Ďalšou stavbou tu je veľké ihrisko na Pelotu. Pelota je mayská hra na uctenie slnka. Cieľom bolo prehodiť loptu cez jednu obruč na ihrisku. Jedno družstvo bolo po hre popravené, ale nevie sa ktoré. Niekto vraví, že prehrávajúci za trest, iní zas, že vyhrávajúci, pretože byť obetovaný bola pocta. Steny ihriska zdobia reliéfy zobrazujúce rôzne výjavy z hry.

Observatórium

Ďalšia zo známych stavieb je tzv. observatórium. Je to stavba, ktorej strecha má tvar kupole, ale na vrcholu nie je uzavretá. Mayové odtiaľto pozorovali hviezdy. Nemali žiadne šošovky ani nič podobné, všetky pozorovania prebiehali voľným okom.

Podľa jednej z teorií nemá jeho názov s jeho funkciou nič společné a svoj názov obdržalo až po objavení, keď jeho názov bol pridelený na základe podobností s, v Európe známou, hvezdárňou.

Chrám bojovníkov

Chrám Bojovníkov tvorí jedna menšia pyramída a okolo sa nachádza množstvo stĺpov. Stĺpy údajne držali strop. Nie je veľmi jasné, čo v tejto budove prebiehalo.

Kontakt

Sedem divov sveta - staré aj nové

michal24597@gmail.com

Vyhľadávanie

© 2014 Všetky texty (okrem úvodnej strany) a fotografie sú získané z internetu.

Tvorba web stránok zdarmaWebnode